Рекомендації експертної конференції G7 з питань відбудови України

25 жовтня 2022р. у Берліні відбулася Експертна конференція G7 з питань відбудови України, за участі національних лідерів, експертів та керівників великих компаній.  Конференція  була організована спільно керівництвом “великої сімки” (яку зараз очолює Німеччина) та Єврокомісією.  В ній взяли участь канцлер Німеччини Олаф Шольц, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн,  Президент України Володимир Зеленський (відеозвʼязком), Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Голова Наукового комітету Олексій Колежук був запрошений урядом Німеччини до роботи експертної панелі “Промислова політика й сталий розвиток”, де він виступив з доповіддю про поточний стан науково-дослідницької сфери в Україні та заходи щодо її відбудови.

З відеозаписом  засідання панелі можна ознайомитися за посиланням нижче:
Session 5: Industrial Policy and Sustainable Development
(виступи О.Колежука див. 26:35-33:15 і 39:20 -41:35)

За результатами роботи конференції прийнята низка рекомендацій, які будуть використані  G7 та Єврокомісією при розробці майбутнього “плану Маршалла для України”, у розвиток представленого на попередній Міжнародній конференції з питань відновлення України у Лугано (4-5 липня 2022 року)  плану післявоєнної відбудови. 

Зокрема, Експертна конференція G7 з питань відбудови України прийняла такі рекомендації стосовно наукової сфери:

  • Дослідження та інновації слід сприймати як головну основу сталого економічного відновлення та майбутнього розвитку економіки, заснованої на знаннях, що
    спирається на силу людського капіталу України та вимагає серйозних змін у державній політиці та фундаментальних перетворень в цій сфері. Виходячи з цього, є доцільним, щоб платформа/агенція, яка координуватиме донорську допомогу, мала спеціальну групу для  нагляду за цим сектором (досліджень та інновацій).
  • У короткостроковій перспективі допомогу донорів у сфері досліджень та інновацій слід зосередити на збереженні та розвитку людського капіталу (наприклад, через підтримку українських дослідників, вбудовування їх у поточну наукову діяльність через надання  нерезидентських стипендій), поглиблення глобальної інтеграції української науки через підтримку міжнародних дослідницьких мереж та аспірантур, а також зміцнення зв’язків між науковими дослідженнями та бізнесом. Довгострокова підтримка має вливатися в нові структури та інструменти, які визначатимуть вектор трансформації сектору, наприклад спільні центри передового досвіду та інноваційні центри.

Більш детально з результатами роботи конференції, зокрема, з відеозаписами дискусій експертних панелей (англійською та українською мовами), можна ознайомитися за посиланням

https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/ukraine-recovery-conference-2129426

Фінальні рекомендації конференції доступні тут:

Conference Report: Background and Expert Recommendations