Відбувся вебінар “Performance-based Research Funding”. ВІДЕОЗАПИС

Більше 100 учасників взяли участь у міжнародному вебінарі, організованого Науковим комітетом Національної ради з питань розвитку науки і технологій спільно з Міністерством освіти і науки України.

Під час заходу науковці й представники урядових структур України та Німеччини аналізували аспекти фінансування наукових досліджень та їхній вплив на сталість економіки та суспільства.

Серед учасників були:

  • Олександра Антонюк, голова Наукового Комітету Національної ради;
  • Олівер Піпер, представник Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини (BMBF);
  • Анна  Нідворок, (BMBF);
  • Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
  • Денис Курбатов, заступник міністра освіти і науки України;
  • Анатолій Загородній, президент Національної академії наук;
  • Олексій Колежук, заступник голови Наукового Комітету та інші науковці.

Головна думка вебінару: наука повинна бути конкурентоспроможною на світовому рівні та забезпечувати високу заробітну плату для молодих науковців. Фінансування науки має враховувати як пріоритетні напрямки для держави, так і фундаментальні дослідження.

Одним із ключових пріоритетів є скерування обмежених ресурсів українського бюджету на фінансування кращих наукових установ і вищих навчальних закладів. Це передбачено в оперативній цілі плану з державної атестації наукової діяльності, спрямованої на забезпечення їхнього розвитку та ефективної діяльності.

Ще одним пріоритетом є прикладна роль науки, особливо у зміцненні економіки та вирішенні викликів, з якими стикається Україна.

Для залучення додаткових ресурсів планується дерегуляція залучення позабюджетних коштів, таких як кошти міжнародних партнерів та українського бізнесу.

Нова система оцінювання базується на результативності роботи наукових установ та вищих навчальних закладів. Виявлено, що більше 86% наукових установ мають найвищі результати, тоді як лише 18 університетів потрапили до категорій з найкращими результатами.

Ці кроки спрямовані на підтримку наукових досліджень та створення сприятливих умов для розвитку науково-дослідницької діяльності в Україні.

ПРОГРАМА ВЕБІНАРУ

ЗАПИС ВЕБІНАРУ