Обрано новий керівний склад Наукового комітету Національної ради України з питань науки і технологій. Протокол засідання

6 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання Наукового комітету Національної ради України з питань науки і технологій ( далі – НК). Відповідно до порядку денного було розглянуто ряд організаційно-правових питань діяльності Національного фонду досліджень України (далі – НФДУ) , зокрема, було погоджено  проєкти структури, штатного розпису та кошторису НФДУ, та інші документи, які стосуються реалізації проєкту “Офіс “Горизонт Європа”. Розглянуто проєкт Порядку проведення наукової і науково-технічної експертизи проєктів та розгляду заявок на одержання грантової підтримки, схваленого рішенням наукової ради НФДУ.  Науковим комітетом надано ряд  рекомендацій та зазначені пропозиції щодо вдосконалення експертних процедур НФДУ , необхідності розробки методичних рекомендацій щодо оцінювання тих чи інших критеріїв конкурсних заявок, суттєвого розширення пулу експертів, в тому числі з використанням вітчизняних та закордонних баз даних, реалізації випадкового вибору експертів, впровадження більш ефективних процедур узгодження розбіжностей між експертними оцінками, зменшення паперового документообігу при здійсненні експертизи.

Під час засідання відбулися перевибори керівного складу НК: голови, заступника голови та секретаря. За результатами таємного голосування 18 членів із 20 присутніх проголосували за обрання на цю посаду Олександру Антонюк -докторку фізико-математичних наук, провідну наукову співробітницю Інституту матетматики НАН України.

Заступником голови обрано колишнього голову НКОлексія Колежука, а секретарем –  Андрія Трохимчука.

Під час засідання були обговорені питання про діяльність робочих груп Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, які були утворені відповідно до протокольних рішень Нацради у 2019 та 2021 роках, однак потребують оновлення складу учасників та актуалізації їх завдань. Зокрема, Олександрою Антонюк було зазначенопро необхідність включити питання, які турбують науковців: дистанційна робота, забезпечення умов для науковців, що бажають повернутися в Україну, перегляд тарифної сітки тощо.

Були висловлені членами НК ряд пропозицій щодо організації роботи  та першочергових ініціатив НК.

Детальніше з протоколом засідання Наукового комітету можна ознайомитися на офіційному сайті Національної ради України з питань науки і технологій.

ПРОТОКОЛ № 3 засідання НК від 6 жовтня 2023 р. з додатками.pdf ( .pdf , 5.21 Мб )