Відбулось четверте засідання Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

12 січня 2021 року відбулось чергове засідання Національної ради  України з питань розвитку науки і технологій в онлайн-форматі в системі Cisco Webex під головуванням Міністра освіти і науки України, Голови Адміністративного комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Сергія Шкарлета. На засіданні були присутні 44 члени Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

В ході засідання було заслухано доповідь Першого заступника Міністра освіти і науки, Заступника голови Адміністративного комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Миколи Кизима щодо результатів діяльності робочих груп Національної ради України з питань розвитку науки і технологій та Міністерства освіти і науки України, у напрямі оновлення системи пріоритетів розвитку науки і техніки та інноваційної сфери; законодавчого забезпечення і шляхів реформування Національної академії наук та національних галузевих академій наук.

Окремо заслухано співдоповіді очільників Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, серед яких: Національна академія аграрних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія правових наук України. Окрема увага була приділена інформації щодо стану законодавчого забезпечення діяльності у науковій, науково-технічній та інноваційній сфері. Наразі готується оновлення Закону України “Про наукову та науково-технічну експертизу”, нове Положення про акредитацію експертів та Методики проведення експертиз за різними напрямами.

Проблемою в інноваційній діяльності є розроблення технологій без урахування потреб ринку, конкурентного ринкового середовища. Також відсутні реальні стимули в суб’єктів підприємницької діяльності для інвестування в прикладні наукові дослідження та розробки.

Голова Наукового Комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Олексій Колежук, як співдоповідач, звернув увагу на пропозиції робочої групи Національної ради щодо змін до законодавства для забезпечення реформи Національної академії наук та національних галузевих наук. Водночас, слід зазначити, що поза увагою Національної академії наук України залишились пропозиції робочої групи Національної ради стосовно внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2018 року № 589 щодо вікового цензу обіймати керівні адміністративні посади у системі НАН України і рекомендація здійснити перегляд мережі відділень НАН України з метою скорочення їх кількості.

Олексій Колежук доповів про результати заслуховування та оцінювання звітів головних розпорядників бюджетних коштів (далі – ГРБК), що здійснюють наукову та науково-технічну діяльність або є замовниками наукових досліджень та розробок, про стан використання коштів на наукову та науково-технічну діяльність та отримані результати за 2018-2019 роки та перші результати роботи Національного фонду досліджень України та персональний склад Наукової ради Національного фонду досліджень України. Системними проблемами під час звітуванні ГРБК виділено формальне звітування, подача недостовірних даних, недостатність притоку молоді. Питання необхідності створення системи стимулювання для молодих вчених також було обговорено на засіданні.

Крім того, Голова Наукового Комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій окремо наголосив на загрозі виконання наукових досліджень: «Під загрозою виконання практично всіх наукових досліджень і науково-технічних розробок, в т.ч. за грантами Національного фонду досліджень України, Міністерства освіти і науки України, НАН України та ЄС через відсутність власних коштів для закупівлі матеріалів та обладнання, оскільки діє заборона на період карантину здійснювати попередню оплату товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти». Запропоновано внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 641 від 22.07.2020 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Презентація голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

З протоколом  засідання Національної ради України з питань  розвитку науки і технологій від 12 січня 2021 року можна ознайомитись за посиланням.