Відбулось чергове засідання НК (08.12.2021р.)

8 грудня 2021 року в дистанційній формі відповідно до пункту 2 Регламенту роботи Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, відбулось засідання Наукового комітету шляхом відеоконференції із застосуванням програмного забезпечення Zoom.

Основними питаннями порядку денного були питання діяльності Національного фонду досліджень України, зміни до регламенту роботи Наукового комітету та план роботи НК на 2022 рік.

Голова Наукового комітету Олексій Колежук доповів, що повноваження чинного голови НФДУ спливають в березні 2022р. З метою забезпечення неперервності повноважного керівництва Фонду, наукова рада НФДУ вирішила завчасно провести процедуру переобрання голови Фонду. Чинний голова НФДУ Яценко Л. П. пропозицію балотуватися на наступний строк відхилив. Рішенням наукової ради НФДУ (протокол № 51 від 30.11.2021) для призначення головою Фонду після завершення строку повноважень чинного голови Яценка Л. П. обрано кандидатуру Вільчинського Станіслава Йосиповича, заступника голови Фонду, завідувача кафедри квантової теорії поля фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Після завершення обговорення Науковим комітетом, в рамках здійснення функцій наглядової ради Фонду, погоджено кандидатуру Вільчинського С. Й. на посаду голови Національного фонду досліджень України.

Також, на засіданні НК затверджено нову редакцію Регламенту роботи Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій. Зокрема, Регламент НК доповнено порядком прийняття в деяких випадках рішень членами НК поза засіданнями. Відповідні рішення НК, що не підлягають винесенню на розгляд Національної ради (організаційні питання діяльності НК, рішення, пов’язані з проведенням експертизи нормативно-правових актів) пропонується приймати без скликання засідання НК, у спосіб окремого обговорення та, у разі недосягнення консенсусу, голосування, яке проводиться дистанційно з використанням електронних засобів (онлайн).

Відносно плану роботи НК на 2022 рік, Голова НК доповів, що в грудні 2022 року спливає строк повноважень роботи 16 з 30 членів Наукової ради Фонду. Кількісний та персональний склад наукових рад секцій Фонду формується наглядовою радою Фонду, яка виконує функції Ідентифікаційного комітету Національного фонду досліджень України. В 2022 році необхідно провести процедуру конкурсу. При цьому, відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» персональний склад наукової ради фонду та наукових рад секцій фонду кожні два роки оновлюється не менш як на 50 відсотків. Виконання цієї норми потребує внесення змін до кількісного складу наукових рад секцій, таким чином щоб склад кожної секції складав парну кількість членів.

Також заплановано доопрацювати розроблені раніше НК пропозиції щодо формування засад державної політики у сфері наукової та науково-технічної діяльності (Пропозиції щодо моделі розвитку вітчизняної науки та оперативного плану її реформування та Ключові положення реформування науки України), та почати напрацювання матеріалів для підготовки щорічної доповіді про стан та перспективи розвитку сфери наукової та науково-технічної діяльності України.

З повним текстом Протоколу засідання від 18 лютого 2021 року можна   ознайомитись за посиланням.