Відбулось засідання Наукового комітету (31.05.2021 р.)

31 травня 2021 року у онлайн-форматі відбулось чергове засідання Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Під час засідання за підсумками роботи в 2020 році було заслухано та взято до відома інформацію голови Національного фонду досліджень України (далі – НДФУ) Леоніда Яценко та виконавчого директора НДФУ Ольги Полоцької. Леонід Яценко повідомив, що наразі, розроблено проєкт змін до Порядку розгляду та експертизи проєктів із виконання наукових досліджень і розробок, що подаються Національному фонду досліджень України для участі в конкурсних відборах, серед яких: введення дворівневої системи експертизи (другий рівень здійснюється «панелями» комісії конкурсу), відбір експертів згідно з рейтинговими списками кандидатів в експерти, застосування спеціальних комп’ютерних систем пошуку експертів, посилення контролю з боку Наукової ради за дотриманням експертних процедур та принципів наукової етики. В свою чергу, виконавчий директор НФДУ Ольга Полоцька доповіла про проведення у 2020 році двох конкурсів «Наука для безпеки людини та суспільства» та «Підтримка досліджень провідних та молодих учених», напрацювання власної бази експертів, проведення понад 12 онлайн-зустрічей із представниками провідних науково-дослідних Європейських організацій та дипломатичних місій в Україні, підписання угоди про співробітництво з Німецьким науково-дослідним товариством та проведення ребрендинг фонду. Крім того, у складі дирекції НФДУ створено окремий структурний підрозділ, який здійснює супровід проєктів з фінансових питань та надає допомогу грантоотримувачам відносно перевірки фінансової документації.

На засіданні вирішено провести заслуховування та оцінювання звітів НФДУ та інших головних розпорядників бюджетних коштів, що здійснюють наукову та науково-технічну діяльність або є замовниками наукових досліджень та розробок, про стан використання коштів на наукову та науково-технічну діяльність та отримані результати з 14 червня 2021 року у онлайн форматі.

Крім того, на засіданні були обговорені питання стану діяльності робочих груп Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Під час засідання були обговорені й поточні питання, зокрема, щодо необхідності проведення закупівлі послуг експертів, аналітиків задля виконання функцій Національної ради України з питань розвитку науки і технологій згідно з Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», зокрема: ініціювання і замовлення прогнозних та форсайтних досліджень у галузі науки, технологій, інновацій; підготовка та оприлюднення щорічної доповіді про стан і перспективи розвитку сфери наукової та науково-технічної діяльності; визначення пріоритетів розвитку науки і техніки.

З повним текстом Протоколу засідання від 31 травня 2021 року можна ознайомитись за посиланням.